Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
Τι λέει... το Νταβός για αναδιάρθρωση (ή μη) του ελληνικού χρέους
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός άνοιξε χθες τις ''πύλες'' του και ήδη τη δεύτερη ημέρα, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από τα σχόλια πολύ σημαντικών ανθρώπων της αγοράς, καθώς πρωτοστάτησε στην κρίση κρατικού χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη.
Το ζήτημα που κυριαρχεί είναι η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η ανάγκη υλοποίησης μίας τόσο αμφιλεγόμενης κίνησης και οι επιπτώσεις που εν τέλει θα έχει η εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος τόσο για τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες-μέλη, όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης και το μέλλον του ευρώ.
Επικεφαλής διεθνών οργανισμών, επιχειρηματικοί ηγέτες και παγκόσμιοι επενδυτές δίνουν τη δική τους οπτική,ι προτείνουν λύσεις και προβλέπουν τις εξελίξεις, ''αγγίζοντας'' ένα πολύ ευαίσθητο και περίπλοκο ζήτημα για την Ελλάδα.
Soros: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους
Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, δεν μπορούν να περιμένουν έως το 2013 για να προβούν σε αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, George Soros, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Νωρίτερα ο Soros είχε επαναλάβει τα απαισιόδοξα σενάρια που περιτριγυρίζουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας των ''αδύναμων κρίκων''.
Στο ραδιόφωνο του BBC ο Soros δήλωσε πως η δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει στον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. <<Την ώρα που η κρίση του ευρώ οδεύει προς την επίλυσή της>> μέσω της στενότερης συνεργασίας των κρατών για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και την δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου έκτακτης στήριξης, οι πολιτικές συνέπειες της κρίσης είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο, είπε.
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία που πρέπει να εξοφλήσουν τεράστια ποσά χρέους, είναι πιθανό να καταγράψουν πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Σε αυτό το σημείο ο Soros επανέλαβε τις απόψεις του περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων.
<<Έχεις δύο Ευρώπες, την έχουσα και την μη έχουσα>>, είπε. <<Θα έχεις μια ήπειρο δύο ταχυτήτων, πολιτικά μη βιώσιμη. Εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος πως το κοινό νόμισμα θα επιφέρει πολιτικές αναταραχές στην Ε.Ε. Η κρίση θα μπορούσε να βάλει σε τέτοια δοκιμασία τις χώρες της χαμηλής ταχύτητας που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αποσύνθεσης της Ένωσης.
Trichet: Δεν έχουμε κρίση του ευρώ
Δεν έχουμε κρίση του ευρώ, αν και ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
''Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με ορισμένες συμβάσεις, όχι με τη σύμβαση του ευρώ στο σύνολό της'', δήλωσε ο Trichet στο πλαίσιο συζήτησης σε πάνελ που συμμετέχει μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αξιωματούχο της βρετανικής κυβέρνησης, Nick Clegg.
''Δεν πρόκειται για κρίση του ευρώ, αυτό είναι προφανές''.
Ξεχωριστά ο Trichet υπογράμμισε ότι στα δώδεκα χρόνια ύπαρξης της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός κινείται κάτω και πλησίον του 2%, συνάδοντας απόλυτα με το στόχο. Οι ρυθμιστικές αρχές -τόνισε- θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, ενώ η αξιοπιστία της ΕΚΤ στο ζήτημα της σταθερότητας των τιμών παραμένει ανέπαφη.
''Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές και τα στοιχεία αστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος', παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Τέλος, ο Trichet τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να εξέλθουμε αυτής είναι η βελτίωση της διακυβέρνησης μέσω δύο πυλώνων, της ενίσχυσης της σταθερότητας και της αξιοπιστίας.
Gurria: Πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Πιθανή <<βλέπει>> την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν ανησυχεί για την Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.
<<Μία χώρα είναι πιθανό να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις αγορές>>, δήλωσε ο Gurria στην τηλεόραση του Reuters στο περιθώριο των συναντήσεων του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σημείωσε δε, ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν αναμένεται να χρειαστούν αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ το σχέδιο εξυγίανσης των ισπανικών τραπεζών cajas ενδέχεται να έχει αποτέλεσμα.
Αναφορικά με την Ιαπωνία, ο Gurria πρόσθεσε ότι τα προβλήματα με το χρέος της δεν είναι καινούρια και μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας επιδεινώνει την κατάσταση.
CEO της JPMorgan: Επικίνδυνο το σενάριο της αναδιάρθρωσης για χώρα της Ε.Ε.
Η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους σε μια από τις χώρες της Ευρωζώνης θα ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιλογή, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum που λαμβάνει χώρα στο Davos της Ελβετίας.
Ειδικότερα, ερωτώμενος για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, Jamie Dimon, δήλωσε: <<Μια ισχυρότερη, καλύτερη προσέγγιση στο θέμα θα ήταν να δράσουμε άμεσα. Δεν συμφωνώ όμως με την αναδιάρθρωση του χρέους>>.
Ο ίδιος συνέχισε υποστηρίζοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κρίση χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά <<Νομίζω ότι η Ευρώπη έκανε το καλύτερο δυνατό για να ξεπεράσουμε την κρίση. Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση η οποία θα ανάγκαζε τις τράπεζες να απορροφήσουν μέρος των ζημιών θα ήταν πολύ επικίνδυνη>>.
Η αναδιάρθρωση του χρέους σε μια από τις χώρες της Ευρωζώνης θα έπληττε τις τράπεζες οι οποίες έχουν στην κατοχή τους σημαντικό αριθμό ομολόγων αυτών των χωρών, οδηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην παρέμβαση των κυβερνήσεων για την διάσωσή τους, πρόσθεσε ο Dimon.
Κατά της αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους τάσσεται ο Όλι Ρεν
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung “FAZ” ο επίτροπος Όλι Ρεν, τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
<<Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια>>, λέει ο κ. Ρεν.
Ο επίτροπος εκτιμά ότι μία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. <<Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε>>, διαβεβαιώνει ο κ.Ρεν.
Ο επίτροπος Οικονομικών υπενθυμίζει ότι <<το Μάιο του 2010 αντιμετωπίστηκε η αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. '<<Με τον τρόπο αυτό αποτρέψαμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στην Ευρώπη κάτι ανάλογο με την περίπτωση της 'Λέμαν Μπράδερς'. Αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες για την οικονομική ανάκαμψη>>, εκτιμά ο κ.Ρεν.
http://www.capital.gr