Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ασφαλιστικό: Νέο πακέτο ρυθμίσεων για ένα εκατ. εργαζομένους και σνταξιούχους

Δεν θα συμπεριληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας η διάταξη που προβλέπει την προσωρινή «παράταση» της συνταξιοδότησης με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά και δεν αποκλείεται να βρεθεί λύση το επόμενο διάστημα.

Ενα νέο πακέτο ασφαλιστικών ρυθμίσεων, που αφορούν ένα εκατομμύριο άτομα, θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο από τη Βουλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναμένεται να δώσει μέσα στην εβδομάδα στη δημοσιότητα τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν εργαζόμενους, συνταξιούχους, αλλά και ανέργους. Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας προχωρά:

  • Στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΚΑΣ, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων. Σήμερα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα εισοδήματα (π.χ. μισθοί και συντάξεις) ενώ κάποια άλλα δεν υπολογίζονται (όπως είναι τα μερίσματα από συμμετοχή σε Ανώνυμες Εταιρείες).
  • Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται αδικίες, καθώς 20.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν το επίδομα παρά το ότι έχουν εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να αρθούν οι αδικίες στον τρόπο καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνουν 350.000 συνταξιούχοι.
  • Στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανέργους για μία διετία. Υπολογίζεται πως από τη νέα αυτή ρύθμιση θα ωφεληθούν περίπου 500.000 άτομα, που είτε δεν έχουν δουλειά είτε απασχολούνται προσωρινά με αποτέλεσα να μη συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να έχουν περίθαλψη.
  • Στην αναθεώρηση των ρυθμίσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, που παίρνουν και τη σύνταξη του/ της συζύγου. Οι αλλαγές αυτές αφορούν περίπου 50.000 άτομα. Σήμερα καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη του Δημοσίου αλλά δίνεται μειωμένη η σύνταξη του ιδιωτικού τομέα. Με τις νέες ρυθμίσεις ο συνταξιούχος θα μπορεί να επιλέξει ποια σύνταξη θα μειώνεται, ανάλογα με το τι τον συμφέρει.
  • Στην έκδοση προσωρινής σύνταξης από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των υποψήφιων συνταξιούχων. Η προσωρινή σύνταξη θα εκδίδεται μέσα σε έναν μόνο μήνα όταν όλα τα ένσημα είναι σε ένα Ταμείο και το αργότερο μέσα σε δυόμισι μήνες όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
Κάθε χρόνο εκτιμάται πως 50.000 άτομα θα παίρνουν την προσωρινή σύνταξη, ενώ όταν εκδοθεί η τελική απόφαση η διαφορά θα καταβάλλεται αναδρομικά. Σε πρώτη φάση οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης, ενώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα επεκταθούν και στα επικουρικά ταμεία.
Σήμερα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν... γερά νεύρα, καθώς παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση της πολυπόθητης απόφασης. Αρκεί να αναφερθεί πως η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί από 6 έως 14 μήνες όταν όλα τα χρόνια είναι σε ένα Ταμείο, ενώ στη διαδοχική ασφάλιση απαιτούνται έως 2,5 χρόνια.
Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στα επικουρικά ταμεία.
Οι νέες ρυθμίσεις
  • Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΚΑΣ, το οποίο λαμβάνουν 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 500.000 ανέργους αλλά και σε εργαζόμενους που απασχολούνται περιστασιακά, με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώνουν αρκετά ένσημα.
  • Αναθεώρηση των ρυθμίσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους που παίρνουν και τη σύνταξη του/ της συζύγου. Το μέτρο αφορά περίπου 50.000 άτομα.
  • Εκδοση προσωρινής σύνταξης από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται πως η ρύθμιση θα αφορά 60.000 άτομα τον χρόνο, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και στα επικουρικά ταμεία.

Ζητείται λύση
Ανοιχτή η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας
Δεν θα συμπεριληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας η διάταξη που προβλέπει την προσωρινή «παράταση» της συνταξιοδότησης με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά και δεν αποκλείεται να βρεθεί λύση το επόμενο διάστημα.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, η σχετική ρύθμιση θα διατηρούνταν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να αποφευχθούν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σημειώνεται πως με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο κλείνουν σταδιακά οι πόρτες εξόδου για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης.
Πηγή: Εθνος