Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δυσµενείς διατάξεις για εργαζοµένους αορίστου χρόνου στον τελευταίο εργασιακό νόµο

Παγίδες έχει ο τελευταίος νόµος για τις αποζηµιώσεις λόγω απόλυσης που έρχονται να προστεθούν στις µεγάλες ανατροπές στο τοπίο της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα.

Ετσι, την ώρα που η τρόικα απαιτεί κι άλλες παρεµβάσεις γιαµεγαλύτερη ευελιξία στο Εργασιακό,από τα «ψιλά γράµµατα» του τελευταίου εργασιακού νόµου προκύπτουν νέες δυσµενείς ανατροπές στο καθεστώς απόλυσης εργαζοµένων µε συµβάσεις αορίστου χρόνου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον νόµο, οι συµβάσεις αορίστου χρόνου που καταρτίζονται για περισσότερο από δώδεκα µήνες θεωρούνται, αν δεν συµφωνηθεί ρητά κάτι άλλο από τα µέρη,ως συµβάσεις δοκιµής, οι οποίες µπορούν να καταγγελθούν οποτεδήποτε χωρίς προειδοποίηση και χωρίςτην υποχρέωση καταβολής αποζηµίωσης.

Επίσης, προβλέπεται ότι σύµβαση µισθωτού µε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου διαρκείας πέραντων 12 µηνών µπορεί να καταγγελθεί, για υπαλλήλους που έχουν εργαστεί από 12 µήνες έως δύο χρόνια, µε προειδοποίηση ενός µηνός πριν από την απόλυση.

Οι σηµαντικότερες αλλαγές που έχουν επέλθει στα εργασιακά βάσει των δύο νόµων, είναι οι παρακάτω: 1. Μειωµένες είναι πλέον κατά 50% οι αποζηµιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόµενος ειδοποιηθεί έως και έξι µήνες νωρίτερα. Η προειδοποίηση από τον εργοδότη δενµπορεί να υπερβαίνει τους έξι µήνες και αυτό για εργαζοµένους που έχουν συµπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη. Με έγγραφη επιστολή έξι µήνες πριν από την απόλυση (και όχι 24 µήνες, όπωςπροβλεπόταν µέχρι σήµερα) ο εργοδότης στερεί από τον εργαζόµενο12 ολόκληρους µεικτούς µισθούς, δηλαδή 42.000 ευρώ.

2. Η δυνατότητα καταβολής των αποζηµιώσεων απόλυσης σε διµηνιαίες δόσεις.

3. Το επιτρεπόµενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζοµένους ανεβαίνει στο 5%, αρκεί αυτό το ποσοστό να µην αντιστοιχεί σε περισσότερους από τριάντα εργαζοµένους ανά µήνα.

4. Οι εργοδότες προσλαµβάνουν νεοεισερχόµενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών, και τους αµείβουν µε το 84% του κατώτατου βασικού µισθούή ηµεροµισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (σήµεραείναι 740 ευρώ).

5. Καθιερώνονται οι ειδικές επιχειρησιακές συµβάσειςπου θα προβλέπουν χαµηλότερους µισθούς σε συµφωνία µε τους εργαζοµένους. Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και των οµοιοεπαγγελµατικών συµβάσεων. 6. Καταργείται η προσαύξηση 7,5% επί του καταβαλλόµενου ωροµισθίου για όσους εργάζονται µε µειωµένο ωράριο για λιγότερες από τέσσερις ώρες την ηµέρα.

7. Καταργείται επίσης η προσαύξηση κατά 10% του ωροµισθίου για όσους εργάζονται µε µειωµένο ωράριο, των ωρών που είχαν αρχικά συµφωνηθεί ηµερησίως.

8. Τροποποιείται η διάρκεια της εκ περιτροπής εργασίας, όταν αυτή καθιερώνεται µονοµερώς από τον εργοδότη, αν δεν υπάρξει συµφωνία µε τους εργαζοµένους,συλλογικά ή ατοµικά, από έξι σεεννέα µήνες ανά ηµερολογιακό έτος.

9. Επεκτείνεται η διάρκειαισχύος της σύµβασης δανεισµού προσωπικού από Εταιρεία Περιορισµένης Απασχόλησης (ΕΠΑ), απόδώδεκα σε τριάντα έξι µήνες.Οι «συµβάσεις δοκιµής» µπορούν να καταγγελθούν χωρίς αποζηµίωση

Καθυστερουν την πληρωμη μισθων

Η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και οι παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας, µαζί µε τις ατοµικές συµβάσεις, βρίσκονται σε ηµερήσια διάταξη.

οι έλεγχοι του Σώµατος επιθεωρητών εργασίας (Σεπε) δείχνουν τεράστιο πρόβληµα µε τη µη έγκαιρη καταβολή µισθών, το οποίο απλώνεται πλέον σε ένα µεγάλο µέρος επιχειρήσεων στην αγορά. παρατηρείται καθυστέρηση πληρωµών για δύο ή και τρεις µήνες. άλλες συχνές παραβάσεις που διαπιστώνονται από τους ελέγχους του Σώµατος είναι απολύσεις χωρίς καταβολή αποζηµίωσης, µη καταβολή επιδοµάτων άδειας και εορτών.

Συχνά το Σεπε αντιµετωπίζει υποθέσεις εξαναγκασµού προς τον εργαζόµενο να υπογράψει εξοφλητικές αποδείξεις χωρίς να έχει καταβληθεί το ποσό ή µε την καταβολή µικρότερου ποσού. πολύ συχνή είναι η παραβίαση του ωραρίου και η απασχόληση των εργαζοµένων κατά τα ρεπό.


http://www.tanea.gr