Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Κλείσιμο ΔΕΚΟ, κρατική εταιρεία ακινήτων στο Χ.Α., ενιαίο μισθολόγιο για να βγουν τα λεφτά

Η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου μπορεί να διασφαλίζει τα 15 δις. ευρώ της τέταρτης δόσης, αλλά φορτώνει το οικονομικό επιτελείο με υποχρεώσεις 18,5 δισ.ευρώ και αποκρατικοποιήσεις 50 δισ.ευρώ μέσα στα επόμενα 4 μόλις χρόνια! Τα μέτρα πρέπει να έχουν πλήρως θεσμοθετηθεί  και ψηφιστεί τον Μάιο, αφού πρώτα εγκριθούν από το υπουργικό Συμβούλιο στα μέσα Απριλίου. Μέσα στον Μάρτιο θα παρουσιαστούν για δημόσια διαβούλευση  ενώ εντός του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να έχουν συσταθεί διυπουργικές Ομάδες εργασίας για την εκπόνηση των τομεακών σχεδίων δράσης. Τον Μάιο αναμένεται η επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας ενόψει της νέας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους  12 δισ.ευρώ, εκ των οποίων τα 8,7 δισ.ευρώ από την ΕΕ και τα 3,3 δισ.ευρώ από το ΔΝΤ.
Οι πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ και απορρέουν από την υποχρέωση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση  ετσι ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.  Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διαμηνύσει ότι τα 2/3 της προσαρμογής αυτής θα προέλθουν από τις δαπάνες και το υπόλοιπο 1/3 από τα έσοδα. Αυτό σημαίνει νέο συμμάζεμα του κράτους κατά 12 δις.ευρώ (με ότι αυτό συνεπάγεται για μισθούς, συντάξεις επιδόματα, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων κλπ) και εισπρακτικές ρυθμίσεις ύψους 6 δις.ευρω.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται  η αναδιάρθρωση των μεγάλων ή ζημιογόνων επιχειρήσεων, το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η περαιτέρω μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά και η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο. Νέες παρεμβάσεις αναμένονται και στις εργασιακές σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να παραδέχεται ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας  που είναι ζητούμενο για την τρόικα περνάει και μέσα από την μείωση του κόστους εργασίας.  Ειδικά σε ότι αφορά στο Ενιαίο μισθολόγιο, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν λεπτομερή μελέτη καταγραφής του δημόσιου τομέα, τις κατηγορίες και τις αποδοχές των υπαλλήλων, αλλά και μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να αναδομηθεί σε μισθολογική βάση το δημόσιο.
Το μεγάλο μαχαίρι αναμένεται να μπει στις ΔΕΚΟ, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει την περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών 800 εκατ. ευρώ με 1 δις. ευρώ, ενώ προωθείται αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7στις 8 ώρες και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα.
Αναλυτικότερα οι  παρεμβάσεις που  εξετάζονται να πραγματοποιηθούν μέσα στην τριετία 2012-2014 είναι:
-  Ενιαίο Μισθολόγιο: Στην εξοικονόμηση  δαπανών 1 δις. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου, που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο από την 1η Ιουλίου 2011. Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά περίπου 0,5% με 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα επέλθει μέσω της μείωσης ή ακόμα και της κατάργησης των επιδομάτων, των προαγωγών, μετατάξεων ή απλών μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, τις καταργήσεις θέσεων και την πλήρη οριζοντιοποίηση των αμοιβών σε όλο το δημόσιο. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ανατροπή  της σχέσης πέντε αποχωρήσεις για κάθε μία νέα πρόσληψη, η οποία θα μετατραπεί σε 7/1
- Φορολογία: Νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά).  Μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Το ΔΝΤ προτείνει εξάλλου μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητείται εξορθολογισμός της φορολογίας κεφαλαίου.
- Αποκρατικοποιήσεις:  Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί  στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από την οποία προσδοκά η κυβέρνηση σημαντικά έσοδα ύψους  από το σύνολο των 50 δις.ευρώ του προγράμματος, όπως αυτό «φορτώθηκε» από την τρόικα  στην τελέυταία επικαιροποίηση του μνημονίου. Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης, ενώ εξετάζεται, επίσης,  η δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.
- Άνοιγμα Αγορών σε Εμπόριο, Τουρισμό και  Ενέργεια.
- Φορείς Δημοσίου: Κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.
-Αμυντικές δαπάνες: Σταδιακή μείωση των αμυντικών δαπανών μέχρι το 2014

Κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, αύξηση των τιμολογίων, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς, συρρίκνωση προσωπικού και μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.
Ηδη για τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ έχει ψηφιστεί ο νόμος για τις μισθολογικές μειώσεις, αλλά και την αύξηση των εισιτηρίων έως και 40% στα μέσα μαζικής μεταφοράς από 1ης Φεβρυαρίου.
Σημειώνεται ότι για το 2011 έχει υπολογιστεί εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ από τον χώρο των ΔΕΚΟ. Από το ποσό αυτό, τα 400 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από τις νέες μισθολογικές μειώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί. Από τις παρεμβάσεις στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών αναμένεται να προκύψει όφελος 244 εκατ. ευρώ (88 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων τους και 156 εκατ. ευρώ από τις περαιτέρω μειώσεις δαπανών τους). Απομένει να διευκρινιστεί η πηγή προέλευσης της εξοικονόμησης περίπου 150 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος των 800 εκατ. ευρώ. Τα 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν κυρίως από τις περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες των υπόλοιπων ΔΕΚΟ.
http://www.reporter.gr/