Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για τη "βίβλο της συνεχούς λιτότητας"

Ολοκλήρωσαν στο χθεσινό Ecofin οι 27 ΥΠΟΙΚ της Ένωσης τις συζητήσεις που είχαν αρχίσει προχθές στο Eurogroup οι 17 ομόλογοί τους των χωρών της Ευρωζώνης για την οικονομική διακυβέρνηση στην Κοινότητα. Οι συζητήσεις αυτές έγιναν με βάση ένα κείμενο προτάσεων της Κομισιόν, την «Ετήσια Ανασκόπηση για την Ανάπτυξη», που ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζακ Ντελόρ το έχει χαρακτηρίσει ως το «πιο αντιδραστικό έγγραφο που έχει συντάξει ποτέ η Κομισιόν».
Με άλλα λόγια πρόκειται για τη «βίβλο της συνεχούς λιτότητας» που προσυπογράφουν όλες οι συντηρητικές κοινοτικές κυβερνήσεις, με την ελληνική να συμφωνεί αδιαμαρτύρητα στο περιεχόμενό της με το επιχείρημα ότι εμείς έχουμε ήδη εφαρμόσει πολλές από τις προβλέψεις που περιέχει αυτό το κείμενο, στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Τεχνικές ουσιαστικής φύσης οι ελληνικές διεκδικήσεις από το Eurogroup και το Ecofin που πρόβαλε σε αυτές τις δύο συνόδους ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωσταντίνου:
- η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (110 δισ. ευρώ) στο επίπεδο της Ιρλανδίας (11 χρόνια), αν και υπάρχουν κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι για ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση,
- η μείωση του επιτοκίου δανεισμού και
- η μια μεγαλύτερη ευελιξία της δράσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα διαδεχθεί το 2013 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) -για τον οποίο συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να διαθέτει 500 δισ. ευρώ και να λειτουργεί περίπου όπως το ΔΝΤ- ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και να δανείζει τις χώρες για την επαναγορά του χρέους τους με καλύτερους όρους δανεισμού από τους σημερινούς γιατί αυτοί που ισχύουν σήμερα απειλούν να θέσουν μεσοπρόθεσμα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του δημοσιονομικού χρέους μας.
Αυτές τις απόψεις διατύπωσε ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς ακόμη να έχει δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση, δεδομένου ότι οι αλλαγές στο ΕΤΧΣ και το ΕΜΣ, οι μειώσεις των επιτοκίων και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που πλασάρουν πιεστικά οι Γερμανοί και οι Γάλλοι στους υπολοίπους εταίρους θα αποφασισθούν μαζί, σαν «πακέτο», στο συμβούλιο κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, ενώ στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 11 Μαρτίου, οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις διιστάμενες ακόμη απόψεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ως προς το γαλλογερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» η Ελλάδα συμπορεύεται με το κεντρικό ρεύμα των κυβερνήσεων των χωρών - μελών (σ.σ.: όλες δεξιές), εξήγησε ο κ. Παπακωσταντίνου. Ωστόσο υπάρχουν θέματα που χρειάζονται ακόμη πολλή συζήτηση, χωρίς να προσδιορίσει ποια από αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνησή του. Υπενθυμίζεται ότι από τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για το Σύμφωνο αυτό προβλέπεται η κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, η κάθετη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ο καθορισμός ενός ελάχιστου ορίου (πλαφόν) στη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων.
Στη συζήτηση που έγινε στο Eurogroup για την ελληνική οικονομία και τις εντυπωσιακές επιδόσεις της, ο κ. Παπακωσταντίνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι τον απασχολεί η μείωση του χρέους της χώρας, καθώς και πως όλοι γνωρίζουν -και το είπε αυτό στους ομολόγους του- ότι η μείωση του χρέους προέρχεται από πρωτογενή πλεονάσματα, με την οικονομική ανάπτυξη, με διαρθρωτικές αλλαγές και με ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.
Με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει για συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις και για την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας δεν μπαίνουμε στη λογική της πώλησης δημόσιας γης, διαβεβαίωσε ο ίδιος και εξήγησε πως ο στόχος των 50 δισ. ευρώ αφορά τα επόμενα χρόνια και βρίσκεται εκτός Μνημονίου. «Δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης -επέμεινε- μιλάμε για αξιοποίησή της που φέρνει έσοδα στο Δημόσιο και, το πιο σημαντικό, λειτουργεί αναπτυξιακά».

Δεν ξαναδίνει συνέντευξη η τρόικα
Ο κ. Παπακωσταντίνου διευκρίνισε επίσης ότι «Τετέλεσται η κλασική συνέντευξη Τύπου των μελών της τρόικας μετά από κάθε αξιολόγησή τους της πορείας της ελληνικής οικονομίας». Στο εξής η τρόικα θα μπορεί να εκδίδει ένα δελτίο Τύπου με τα ευρήματά της και, στη συνέχεια, όποιος έχει απορίες θα μπορεί να θέτει τα ερωτήματά του στον εκπρόσωπο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
"Έχει γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί κάτι τέτοιο (σ.σ.: η προηγούμενη συνέντευξη της τρόικας), νομίζω πως η κλασική συνέντευξη Τύπου, όπως την έχουμε συνηθίσει, τετέλεσται» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, χωρίς να μπορεί να απαγορεύσει σε στελέχη και επιτρόπους να εξηγούν στα ΜΜΕ πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα.
«Αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή δεν πρόκειται να το ξαναζήσουμε” τόνισε ο Γ. Παπακωσταντίνου, χωρίς όμως να παραδεχθεί και ο ίδιος τις ευθύνες του για όλη αυτή την ιστορία.
16/02/2011
http://www.avgi.gr/