Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Σόιμπλε: Λάθος η επιστροφή στη δραχμή

Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν είναι ταμπού, αλλά το θεωρώ λάθος, δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Fokus.

Παράλληλα, αποφεύγει να απαντήσει σε ερώτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παραπέμποντας στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αντικρούει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων, προβληματικών χωρών από το Ευρώ. «Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα» λέει.

Προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. «Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματατος και - συνδεδεμένη με αυτό - μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας» σημειώνει ο κ. Σόιμπλε. «Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη» προσθέτει.

Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διασωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. "Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε" λέει ο κ. Σόιμπλε.

Την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμώνων "ΕΕΑG" - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.

«Δεν αρκεί η επιμήκυνση»

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος και μέλος της "επιτροπής σοφών" της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (τεύχ. 9/2011) εκφράζει ανησυχίες για την έκβαση του κρίσιμου Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Μαρτίου.

«Δεν έχω καλό προαίσθημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου. Όλα "πακετάρονται" μαζί: ο μηχανισμός διάσωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολιτικού παζαρέματος» σημειώνει.

Παράλληλα, εκτιμά πως «οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ».

Προσθέτει πως «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνει οικονομία και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης» λέει ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι «η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ δεν επαρκεί».

Για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ο κ. Φελντ διαβλέπει τον κίνδυνο να εμπλακεί η γερμανική κυβέρνηση περισσότερο απ' όσο πρέπει με την γαλλική ιδέα περί ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

«Στο σημείο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο περισσότερος συντονισμός σημαίνει συχνά λιγότερο ανταγωνισμό. Στην καλύτερη περίπτωση τα κράτη με τη μικρότερη ανταγωνιστικότητα προσπαθούν να πλησιάσουν αυτά με τη μεγαλύτερη, Όμως, στη χειρότερη περίπτωση συμβαίνει το αντίστροφο και τα κράτη με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα δέχονται πιέσεις ώστε να υποχωρήσουν προς το μέσο όρο» επισημαίνει.

Επικρίσεις κατά Μέρκελ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ SPD ασκεί κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής οικονομική κρίσης.

«Η ευρωπαϊκή γραμμή της κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση στους γείτονες και εταίρους μας στην Ευρώπη» αναφέρει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (Βιρτσαφτσβόχε, τεύχ. 9/2011). Σε περίοδο κρίσης στην Ευρώπη η προσδοκία από τη Γερμανία είναι να μήν αποποιείται τις ευθύνες της. «Ανάληψη ευθύνης για την Ευρώπη δεν σημαίνει να εμφανίζονται ξαφνικά γαλλο-γερμανικά χαρτιά» λέει ο κ. Σταϊνμάιερ.

Από την περίοδο της διαμάχης για τη βοήθεια στην Ελλάδα δεν συζητείται πλέον τι είναι απαραίτητο για την Ευρώπη, αλλά μόνο για επιμέρους βήματα που μπορούν να διασφαλίσουν τη συναίνεση μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από μία ευρωπαϊκή γραμμή. Η γερμανική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη συναίνεση στην πολιτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που στη Γερμανία ήταν παραδοσιακά πολύ μεγάλη».

Ο κ. Σταϊνμάιερ προσθέτει ότι ζήτησε να υπάρξει εγκαίρως, πριν τη Σύνοδο της Ε.Ε. συζήτηση, για μία τοποθέτηση της Καγκελαρίου στο Κοινοβούλιο. «Η κυβέρνηση αρνείται, όπως επίσης αρνείται κάθε δημόσια αντιπαράθεση για την τοποθέτησή της στα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ