Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση της UNI στα ευρωπαϊκά όργανα υπέρ της ΟΤΟΕ

Παρέμβαση υπέρ της ΟΤΟΕ και των τραπεζοϋπαλλήλων προς τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και την Ελληνική Κυβέρνηση, για την προστασία των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων στις Τράπεζες και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου που αμφισβητείται από τη μονομερή παρέμβαση της Κυβέρνησης υπέρ των εργοδοτών στις συλλογικές συμφωνίες στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισε η Συνδιάσκεψη των Συνδικάτων του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Νοτίου Ευρώπης (μέλη της UNI), που συνεδρίασε 24 & 25 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΟΤΟΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την παρέμβαση θα κάνει, o Philip Jennings, Γενικός Γραμματέας της UNI Global Union (οργάνωση που αριθμεί 20.000.000 μέλη, από 900 συνδικάτα σ’ όλο τον κόσμο, στον τομέα των υπηρεσιών), μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Μετά τη δημοσιοποίηση του 3ου επικαιροποιημένου μνημονίου, την Παρασκευή 25/2 το πρωί, σύμφωνα με το οποίο απειλούνται με κατάργηση ρυθμισμένες με συλλογικές συμβάσεις αποδοχές και σχέσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στις Τράπεζες, οι αντιπροσωπείες των συνδικάτων που συμμετείχαν στην συνδιάσκεψη αντέδρασαν άμεσα και αποφασιστικά μόλις ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις από τον Πρόεδρο της ΟΤΟΕ, λίγο πριν από τη λήξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης.

Η απόφαση των συμμετεχόντων να υπάρξει παρέμβαση στις διεθνείς οργανώσεις και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την UNI υπέρ της ΟΤΟΕ, καθώς και η λήψη επιπλέον πρωτοβουλιών όλων των συνδικάτων του Χρηματοπιστωτικού Κλάδου της Νοτίου Ευρώπης ήταν ομόφωνη και αποτέλεσε το αποκορύφωμα της διήμερης διαδικασίας.

Έτσι, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 25/2, οι εργασίες της διήμερης συνδιάσκεψης των συνδικάτων του Χρηματοπιστωτικού Κλάδου της Νότιας Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου από την Ελλάδα (ΟΤΟΕ), Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, και Κύπρο».

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν:

- Τις θέσεις των συνδικάτων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
- Την προστασία των συλλογικών συμβάσεων
- Τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αποτελεσματικότητα της δράσης στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη

«Οι παρεμβάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας (ΟΤΟΕ), αλλά και των άλλων χωρών, οδήγησαν στην ανάγκη κοινής δράσης όλων των συνδικάτων, με ανάπτυξη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Νοτίου Ευρώπης.

Αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες, με επίκεντρο την οργάνωση και την αντίσταση των συνδικάτων της Ευρώπης, για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων, την αντιμετώπιση των επιθέσεων στην απασχόληση, στα εργασιακά δικαιώματα και στους μισθούς.

Η ΟΤΟΕ αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης, που δρομολογούν νέες συνεργασίες και δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την ουσιαστική παρέμβαση Διεθνώς αλλά και στην Ευρώπη, που ανέλαβε η UNI υπέρ της ΟΤΟΕ, για την προστασία των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να πάρει έγκαιρα το μήνυμα της αποφασιστικότητας των συνδικάτων του Χ.Π. συστήματος της Ευρώπης και να εγκαταλείψει την καθ’ υπαγόρευση πολιτική της Τρόικας, που ασκείται σε βάρος των εργαζομένων παρεμβαίνοντας υπέρ των εργοδοτών, κατά παράβαση όλων των αρχών και των συμφωνιών της ΕΕ για αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και ουδετερότητα των κυβερνήσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις συμφωνίες», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση η ΟΤΟΕ.

http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr