Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Υπέρ της διαγραφής του χρέους, Τσόμσκι, Λόουτς κι άλλες 200 προσωπικότητες

Το θέμα της δίκαιης ρύθμισης του χρέους και της διαγραφής μέρους αυτού, είναι κάτι που ανέδειξε πρόσφατα η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα προτείνοντας τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και την ανάγκη να ανοιχθούν τα βιβλία του δημόσιου χρέους.

Πάνω από 200 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Κεν Λοόουτς, υπογράφουν το κείμενο έκκλησης για δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανοιχθούν τα βιβλία του δημόσιου χρέους.

Το χρέος είναι θηλειά στο λαιμό των απλών ανθρώπων. Είναι γόρδιος δεσμός και οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται.
Το θέμα της δίκαιης ρύθμισης του χρέους και της διαγραφής μέρους αυτού, είναι κάτι που ανέδειξε πρόσφατα η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία εργάζεται πάνω στο ζήτημα μαζί με τον καθηγητή Οικονομικών στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κ. Λαπαβίτσα, αλλά και προσωπικότητες που μετέχουν στο «Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς».
<b>Υπέρ της διαγραφής του χρέους, Τσόμσκι, Λόουτς κι άλλες 200 προσωπικότητες</b>
Το κείμενο που θα δοθεί προσεχώς στη δημοσιότητα υπογράφουν από το εξωτερικό ο Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέττης (MIT) Νόαμ Τσόμσκι, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο πρώην βουλευτής των Βρετανών Εργατικών Τόνι Μπεν, πρώην υπουργοί από τον Ισημερινό (όπου δημιουργήθηκε αντίστοιχη επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους), βουλευτές και ευρωβουλευτές από την ΕΕ.
Στην πρωτοβουλία μετέχουν και Έλληνες βουλευτές, συνδικαλιστές, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, κ.ά.
Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές κ. Π. Λαφαζάνης και κυρία Σοφία Σακοράφα, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής και ακαδημαϊκός κ. Γιώργος Κασιμάτης, οι οικονομολόγοι-πανεπιστημιακοί κ. Κώστας Βεργόπουλος και Κ. Λαπαβίτσας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Τμήματος Νομικής ΑΠΘ κ. Κώστας Χρυσόγονος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο καθηγητής εργατικού δικαίου κ. ΄Αρης Καζάκος, οι πανεπιστημιακοί Αριστείδης Μπαλτάς, Σάββας Ρομπόλης, Ευτύχης Μπιτσάκης και κυρίες Πέπη Ρηγοπούλου και Τζίνα Πολίτη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επ. καθηγητής Ιστορίας Ιδεών, τμ. Πολ. Επιστημών ΑΠΘ κ. Σπύρος Μαρκέτος, ο πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ κ. Μιχάλης Δεκλερής, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος (υπογράφει ως πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο πρώην βουλευτής κ. Π. Κοροβέσης, η σκηνοθέτης κυρία Αλίντα Δημητρίου, οι συγγραφείς κυρίες Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη και Νάντια Βαλαβάνη, οι μουσικοσυνθέτες Διονύσης Τσακνής και Γιάννης Αγγελάκας, ο σκιτσογράφος κ. Στάθης Σταυρόπουλος, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Γιώργος Δελαστίκ , Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Αρης Χατζηστεφάνου, Αντ. Νταναβέλλος , ο δικηγόρος κ. Δήμος Τσακνιάς.
Μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, όπως ο συνταγματολόγος κ. Γ. Κατρούγκαλος, επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου, ότι υπάρχει η δυνατότητα της μη αποπληρωμής του χρέους με επίκληση των καταστροφικών συνεπειών για την κοινωνική συνοχή που έχει η εξυπηρέτησή του.
Στόχος της επιτροπής, όπως ανέφεραν μέλη της σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, είναι αρχικά να κατανοήσει ο ελληνικός λαός γιατί και με ποιους τρόπους διαμορφώθηκε το χρέος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας αποτελεί επιδίωξη της επιτροπής να εξετάσει τη νομιμότητα του χρέους, αν δηλαδή ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες και ποιος ο ρόλος των τραπεζών, γιατί ενώ σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, προβλεπόταν ότι το χρέος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ, δεν τηρήθηκε αυτή η υποχρέωση και εν γνώσει των τραπεζών συνεχιζόταν ο δανεισμός του Ελληνικού κράτους.

Θέλουν να διερευνήσουν το απεχθές κομμάτι του χρέους και αν είναι νομιμοποιημένο, εάν δηλαδή διαμορφώθηκε προς όφελος του Ελληνικού λαού, να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, εάν έχει ηθική, νομική και κοινωνική βάση, δεν μπορούμε είπε ο καθηγητής να διαλύσουμε το κοινωνικό κράτος, τα σχολεία και τα νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουμε το χρέος.
Ο παράνομος χαρακτήρας του χρέους
Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε σε εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου αναδεικνύεται ο παράνομος χαρακτήρας του χρέους, ενώ η κυρία Σακοράφα τόνισε την κινηματική διάσταση της πρωτοβουλίας, που την ξεχωρίζει από συνήθεις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Η πρωτοβουλία αποκτά και κινηματικά χαρακτηριστικά, όπως είπε η Σοφία Σακοράφα, η δημιουργία αυτού του κινήματος είναι το απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού, να πληροφορηθεί, να μάθει και να κατανοήσει το πως και το γιατί και με ευθύνη τίνος φτάσαμε μέχρι εδώ. Μπορεί, πρόσθεσε, να γίνει το πολιτικό εργαλείο που θα δημιουργήσει τα πολιτικά υποκείμενα που θα αντισταθούν σε πρακτικές μονοδρόμου, σε αντιλαϊκές πολιτικές, μοιρολατρικές και παθητικές στάσεις.

Στόχος επίσης των μελών της πρωτοβουλίας είναι η ΕΛΕ να αποκτήσει θεσμικές αρμοδιότητες ελέγχου, όπως τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η επιτροπή θα είναι διεθνής, εκτός από το κινηματικό κομμάτι, τους καλλιτέχνες, πολιτικούς, καθηγητές κλπ θα αποτελείται από ορκωτούς λογιστές του χρέους και των δημόσιων οικονομικών, νομικούς οικονομολόγους, και η πρωτοβουλία επιδιώκει να αποκτήσει "κάτω από το βάρος της κοινωνικής πίεσης", όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πλήρη πρόσβαση στις συμβάσεις δημόσιου χρέους των τελευταίων 4 δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, και κάθε μορφής διμερών κρατικών υποχρεώσεων, σε εκθέσεις και στοιχεία προϋπολογισμών, πρόσβαση σε συμβάσεις και συνάψεις δανείων, τα οποία δυστυχώς όπως ανέφερε δεν δίνονται ούτε στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης ο ειδικός λογαριασμός αποκρατικοποιήσεων, στον οποίο θα συγκεντρώνονταν τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις και θα διοχετεύονταν για το σκοπό της μείωσης του χρέους, όμως κανείς δεν γνωρίζει που έχουν διοχετευθεί όλα αυτά τα χρήματα.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Παπασπύρος ζήτησε να υιοθετηθεί αυτό το αίτημα από τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς και να μην είναι μόνο ένα αίτημα των ειδικών, ενώ η συγγραφέας κυρία Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι το αίτημα πρέπει να στηριχθεί από όλο τον κόσμο που αγωνίζεται κατά του μνημονίου.
http://www.imerisia.gr/