Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η συμφωνία των Βρυξελλών και οι όροι για την Ελλάδα

Η χθεσινή κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία των 17 ηγετών της Eυρωζώνης για το «Σύμφωνο για το Ευρώ», σχετικά με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ανοίγει τον δρόμο για ευρεία συμφωνία στις 25 Μαρτίου επί της λύσης-πακέτο για τη συνολική απάντηση στην κρίση χρέους, με σκληρό όμως αντίτιμο για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Στην απόφασή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, αναμενόταν να χαιρετίσουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθεροποίηση, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Παράλληλα, όμως, θα καλέσουν τις ελληνικές Αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θα δοθεί, εμμέσως πλην σαφώς, με αντάλλαγμα την ανάληψη δεσμεύσεων για την υλοποίηση των ήδη προβλεπόμενων μέτρων, αλλά συγχρόνως και με την πρόβλεψη, εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους, για πρόσθετα μέτρα.
Προβλέπεται ακόμη ότι η ευρωπαϊκή αρωγή και η μείωση των επιτοκίων θα συναρτώνται και από την υλοποίηση του ισχυρού και φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 χωρίς να είναι σαφές αν θα αναφέρεται το ποσό. Τη θέση αυτή πιστοποίησε η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι όλα είναι «δούναι και λαβείν».
Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων που μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ολοκληρωθεί, με την Α. Μέρκελ να επιδιώκει να εξασφαλίσει αυτά που είχε θέσει ως στόχο προκειμένου να έχει το περιθώριο μέχρι τις 25 Μαρτίου να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη, ώστε στη συνέχεια να έχει τη δυνατότητα να εμφανιστεί πιο διαλλακτική στα επιμέρους ζητήματα των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, πάντα με ανταλλάγματα.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ζητήματα η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε παράθυρο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, συνδέοντας όμως αυτό το θέμα με την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας.
Το στίγμα των αποφάσεων που καλούνται να λάβουν το επόμενο διάστημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής Συνόδου.
Στέλνοντας μάλιστα αυστηρό μήνυμα αποφασιστικότητας στους εταίρους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της, έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα για να καταστεί βιώσιμη η οικονομία», και τόνισε: «Tώρα χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές».
Το Σύμφωνο
Το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που ουσιαστικά αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο, θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα συμφωνούν, σε ανώτατο επίπεδο, για δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτυγχάνονται σε διάστημα 12 μηνών. Η επιλογή των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο θα αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων, αναφέρεται στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο υπογραμμίζει ότι οι δράσεις αυτές θα αποτυπώνονται στα Εθνικά Προγράμματα Σταθεροποίησης και Μεταρρυθμίσεων, τα οποία τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν ετησίως προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Eurogroup, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Ειδικότερα, το Σύμφωνο, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί συγκράτηση των μισθών, καθώς υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει να διασφαλίζουν τις μισθολογικές διευθετήσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον τονίζει ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα. «Οι μονάδες του μισθολογικού κόστους θα ελέγχονται για μια συγκεκριμένη περίοδο» και θα συγκρίνονται με αυτές που ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το Σύμφωνο υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Επισημαίνεται ότι τα κράτη θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας, πρόνοιας.
«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ»
Τ
η βήμα βήμα προσέγγιση θα ακολουθήσει ένας μαραθώνιος σκληρών διαπραγματεύσεων, αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι 17 υπουργοί Οικονομικών καλούνται να επεξεργαστούν τις κατευθυντήριες γραμμές που τους ανέθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του Εurogroup, να συγκαλέσει μια νέα έκτακτη συνεδρίαση των χωρών-μελών του ευρώ σε υπουργικό επίπεδο, στις 21 Μαρτίου, πριν από τη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα
Δέσμη μέτρων, με δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, έκτακτη εισφορά από τους συνταξιούχους, μείωση των επιδομάτων ανεργίας και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, ενώ θα επιβληθούν νέες μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο υγείας και τις εταιρείες του Δημοσίου, ώστε να υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 10%.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στην αγορά εργασίας, καθώς θα επιβληθεί μέγιστη διάρκεια 12 μηνών στο διάστημα κατά το οποίο οι άνεργοι θα δικαιούνται επίδομα στήριξης.
http://www.imerisia.gr