Με τη δήλωση «η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και δύσκολη», την οποία έκανε χθες το βράδυ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, ο Γιώργος Παπανδρέου αποτύπωσε αυτό που περιμένει να συμβεί στις δύο συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σήμερα και στις 25 Μαρτίου.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν, μετά τη συνάντηση, πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία. Ελεγαν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας «έχει θετική διάθεση» απέναντι σε ελληνικά αιτήματα, αλλά πρόσθεταν με νόημα ότι «έχει και περιορισμένες δυνατότητες», υπονοώντας σαφώς ότι το κεντρικό παιχνίδι το κάνει η Ανγκελα Μέρκελ.Οπως είχε διαμορφωθεί μέχρι χθες το βράδυ η κατάσταση, το καλύτερο που προσδοκούσαν στην κυβέρνηση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ενώ παρέμενε θολό το θέμα της μείωσης του επιτοκίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαρκοζί μάλλον απέκλεισε το τρίτο ελληνικό αίτημα (χορήγηση βοήθειας από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, ώστε η Ελλάδα να επαναγοράσει μέρος του χρέους της), λέγοντας ότι κάτι τέτοιο το απορρίπτει η κ. Μέρκελ.
Οπως μεταδίδει από το Παρίσι η ανταποκρίτριά μας ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ, κατά την έξοδό του από τα Ηλύσια Πεδία ο πρωθυπουργός ήταν λακωνικός.
Αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Σαρκοζί, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια κρίσιμη και μάλιστα πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα ζητήματα της ευρωζώνης, που αύριο θα έχουμε στις Βρυξέλλες» και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει κοινή προσέγγιση με τη Γαλλία σε πάρα πολλά θέματα. Θα ήθελα να τονίσω τη στήριξη που έχουμε λάβει από το γαλλικό λαό, τον κ. Σαρκοζί και τη γαλλική κυβέρνηση, την αναγνώριση των προσπαθειών και των θυσιών του ελληνικού λαού από τη Γαλλία, η οποία βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας. Και θα ήθελα γι' αυτό να τους ευχαριστήσω. Η διαπραγμάτευση βεβαίως συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει και είναι οπωσδήποτε και δύσκολη και σκληρή».
Ο Ν. Σαρκοζί εξέτασε με τον Γ. Παπανδρέου όλες τις δυνατότητες για ενδεχόμενες λύσεις, εκφράζοντας κατανόηση και συμπαράσταση στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ειδικότερα οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές του γαλλογερμανικού άξονα σχετικά με το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι.
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε στον Νικολά Σαρκοζί τις ελληνικές θέσεις και υπογράμμισε ότι η χώρα θα περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο αν η Ε.Ε. δεν λάβει αλληλέγγυες γενναίες αποφάσεις. Διερεύνησε επίσης τι στάση θα τηρήσει στη σημερινή σύνοδο, προκειμένου να αποσαφηνίσει τη γαλλική θέση ως προς τα περιθώρια διαπραγματεύσεων και τις δυνατότητες για υποχωρήσεις. Ο κ. Παπανδρέου επιδίωξε να πείσει τον Σαρκοζί ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, που αποτελεί κομμάτι της «συνολικής λύσης».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και όλα παραμένουν ρευστά. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει γενικά την Ελλάδα, αλλά αντιμετωπίζει την αδιαλλαξία της καγκελάριου Μέρκελ και δεσμεύεται προς το παρόν να πάρει θέση.