Η 3η Ταχυδρομική Οδηγία όριζε ως τελική ημερομηνία για την πλήρη απελευθέρωση της Ταχυδρομικής αγοράς στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 31η Δεκεμβρίου 2010. Για τη χώρα μας και για αυτές που έχουν ενταχθεί τελευταία στην Ε.Ε. ορίζεται η 31/12/2012.
Η εμπειρία που αποκομίστηκε, μέχρι τώρα, από τις χώρες της Ευρώπης, στις οποίες η απελευθέρωση έχει ήδη εφαρμοστεί, είναι αρνητική.
Η UNI Post & Logistics, σε συνέχεια της μελέτης που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την απελευθέρωση του ταχυδρομικού τομέα και στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνεπειών της απελευθέρωσης, ανέθεσε σε εταιρεία την διεξαγωγή ανάλογης μελέτης.
Τα αποτελέσματα αυτής δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία που είχε εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απελευθέρωση της αγοράς αναμενόταν να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού τέτοιες που θα απέφεραν:
- ανάπτυξη
- καινοτομία
- μείωση των τιμών και
- μείωση της ανεργίας.
Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν συνέβη, όπως βέβαια από την αρχή τα Συνδικάτα είχαν επισημάνει.
Ειδικότερα στον τομέα της απασχόλησης, τα αποτελέσματα από τα υποτιθέμενα «πλεονεκτήματα» της απελευθέρωσης είναι τραγικά:
- Χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
- Μειώθηκαν δραστικά θέσεις πλήρους απασχόλησης και αυξήθηκαν αυτές της μερικής απασχόλησης.
- Χειροτέρευσαν και υποβαθμίστηκαν οι συνθήκες δουλειάς.
- Προέκυψε έντονη αβεβαιότητα εξαιτίας των άτυπων μορφών εργασίας και
- Είχαμε δραματική μείωση των μισθών.
Είναι ξεκάθαρο, με βάση τα στοιχεία της μελέτης, ότι ο ανταγωνισμός που αναδύεται στην ταχυδρομική αγορά, δεν είναι, όπως ήταν η πρόθεση της Ταχυδρομικής Οδηγίας, ανταγωνισμός στη βάση των νέων υπηρεσιών, υψηλής ποιότητας και καινοτομιών.
Οι νέες εταιρείες στις ήδη απελευθερωμένες αγορές έχουν επιλέξει ν’ αναπτύξουν ένα ανταγωνιστικό μοντέλο βασισμένο:
- Στην περικοπή μισθών
- Στη μείωση του εργατικού δυναμικού
- Στην έλλειψη κοινωνικής προστασίας και την υποβάθμιση του κοινωνικού ρόλου των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
- Στα χαμηλά επίπεδα ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών
- Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι διολισθαίνουμε στην κατάργηση της βασικής κοινωνικής αρχής της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, που αφορά την ενιαία και προσιτή τιμή των ταχυδρομικών αντικειμένων σε όλους τους πολίτες σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον σήμερα η Ταχυδρομική αγορά βιώνει συνολικά μια πρωτόγνωρη οικονομική πίεση, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η UNI απαιτεί την αναστολή της εφαρμογής της 3ης Ταχυδρομικής Οδηγίας και με γραπτή της δήλωση, σύμφωνα με το Κανονισμό 123 της Εσωτερικής Νομοθεσίας και λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενή αποτελέσματα της εφαρμογής της Οδηγίας 2008/6/EC, ζητάει από την Κομισιόν:
1. να εξετάσει άμεσα τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών, στην ποιότητα αυτών και στις εργασιακές συνθήκες σε εκείνα τα Κράτη Μέλη στα οποία η απελευθέρωση της αγοράς έχει πλήρως εφαρμοστεί.
2. να μην προβεί στην προώθηση οποιοδήποτε διαδικασιών παράβασης ενάντια στα Κράτη Μέλη του που δεν έχουν εφαρμόσει την Οδηγία μετά την 31η Δεκεμβρίου 2010, μέχρι να αξιολογηθούν πλήρως τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς.
3. να αποκαλύψει και να αξιολογήσει την πληροφόρηση που παρέχεται από τα Κράτη Μέλη στις αντίστοιχες εθνικές ρυθμιστικές αρχές τους, στο πλαίσιο της οδηγίας 2008/6/EC, όσον αφορά τον υπολογισμό του καθαρού κόστους της καθολικής υπηρεσίας και των χρηματοδοτικών μηχανισμών τους και να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο ανάλογα.
Από τα Κράτη Μέλη ζητάει:
- Να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργασιακών συνθηκών.
- Να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό (socialdumping).
- Να προωθήσουν αξιόπιστες καθολικές υπηρεσίες, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα την Οδηγία 2008/6/EC και
- Να διασφαλίσουν ότι αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης και εργασίας θα εφαρμόζονται από όλους τους φορείς.
Η UNI φέρνει το κείμενο αυτό προς υπογραφή στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που θα γίνει στο Στρασβούργο 8-10 Μάρτη και ζητάει από τον Πρόεδρο του να το προωθήσει, μαζί με τα ονόματα αυτών που υπογράφουν, στα Κοινοβούλια των Κρατών Μελών.
Διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της ΠΟΣΤ, μετά από πρόσκληση της UNI, θα παραβρεθεί στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και σε όλες τις διεργασίες που σχεδίασε για το τριήμερο 8-10 Μάρτη η Ευρωπαϊκή μας Οργάνωση.
Ήδη η ΠΟΣΤ με επιστολή της στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ανέδειξε το θέμα και τους κάλεσε να συμπαραταχθούν με την UNI, υπογράφοντας την γραπτή δήλωση WD 94, για αναστολή της 3ης Κοινοτικής Οδηγίας και μέχρι στιγμής έχουμε θετικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε συντονισμένα τις προσπάθειες μας για συνολική υποστήριξη του αιτήματος μας, από τους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές μας.
Στην διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, η UNI και τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα με δυναμικές δράσεις θα διατρανώσουν τις θέσεις τους για το δικαίωμα στη δουλειά των ταχυδρομικών εργαζομένων και την αντίθεση τους στην εφαρμογή της 3ης Ταχυδρομικής Οδηγίας.
Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τα τελικά αποτελέσματα της παρέμβασης μας.
http://www.postnet.gr