Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Πείσθηκε η τρόικα για ΟΑΕΔ-ΙΚΑ

Με συμφωνία για τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας.


Οι ελεγκτές πείστηκαν τελικά για την αναγκαιότητα της έκτακτης επιχορήγησης των δύο οργανισμών και η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει να δοθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕΔ ώστε να συνεχίσει την υλοποίηση των προγραμμάτων για τους ανέργους και 600 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ ώστε να πληρώσει τις συντάξεις.

Από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι το κονδύλι θα εξασφαλιστεί από αποθεματικό του Γενικού Προϋπολογισμού.

Ωστόσο, το αποθεματικό που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι μόλις 580 εκατ. ευρώ και προορίζεται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Αποτελεί, όπως λέγεται από το υπουργείο Οικονομικών, ένα από τα "μαξιλάρια" για την απορρόφηση τυχόν δημοσιονομικών αποκλίσεων στο τέλος του έτους.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι το υπουργείο δεν είχε καμία ανάμιξη στις διαβουλεύσεις και υπογράμμιζε ότι για να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία χρειάζεται να υπάρξει πολιτική απόφαση.

"Αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα ήταν και τα εργασιακά. Η τρόικα θεώρησε φτωχό το αποτέλεσμα για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς όμως να τεθούν ασφυκτικές προθεσμίες.

Παράλληλα, οι ελεγκτές ζήτησαν να υπάρξει μελέτη για το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα. Από την εν λόγω μελέτη, την οποία έχει παραγγείλει ήδη η Λούκα Κατσέλη, προκύπτει ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 καταγράφονται μειώσεις μισθών που αρχίζουν από 7% και φτάνουν έως και 20% στον ιδιωτικό τομέα.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας απαίτησε περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, ζητώντας επέκταση του ελαστικού ωραρίου σε ετήσια βάση και μετατροπή της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα σε 3 χρόνια, από 2 που ισχύει σήμερα.

Ήδη, από τα στοιχεία του Μαρτίου της επιθεώρησης εργασίας προκύπτει ότι οι 6 στις 10 νέες προσλήψεις γίνονται για ελαστική εργασία και όχι για πλήρη απασχόληση.
http://www.megatv.com/