Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ολονύκτιο θρίλερ με το ελληνικό χρέος στο Λουξεμβούργο

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής (της κατ' εξοχήν «ύποπτης» ημέρεας για αιφνίδιες νομισματικές μεταβολές αλλά και κερδοσκοπικά παιγνίδια): Ορθά - κοφτά η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel ισχυριζόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Και ότι αυτό στάθηκε αιτία να συγκληθεί έκτακτη και άκρως μυστική σύσκεψη, χθες το βράδυ, στο Λουξεμβούργο.

Ολονύκτιο θρίλερ με σενάρια εγκατάλειψης του ευρώ και επιστροφής στη δραχμή πυροδότησε άρθρο του Spiegel online που ήθελε την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά την έξοδο από την ευρωζώνη, «πρόθεση» που σύμφωνα με το δημοσίευμα «ανάγκασε» κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους να συναντηθούν εκτάκτως και μυστικά στο Λουξεμβούργο.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής (της κατ' εξοχήν «ύποπτης» ημέρεας για αιφνίδιες νομισματικές μεταβολές αλλά και κερδοσκοπικά παιγνίδια): Ορθά - κοφτά η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel ισχυριζόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Και ότι αυτό στάθηκε αιτία να συγκληθεί έκτακτη και άκρως μυστική σύσκεψη, χθες το βράδυ, στο Λουξεμβούργο. Εκεί, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε θα κατέβαλε, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει την Ελλάδα προκειμένου εκείνη να μην αποχαιρετήσει την κοινή νομισματική περιοχή Ομοβροντία διαψεύσεων...
Εντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης που έκανε λόγο για προβοκάτσια: «Πέραν του ότι είναι αναληθές, [το δημοσίευμα] γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από τις κυβερνήσεις άλλων μελών της ΕΕ», σημείωνε το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τέτοια δημοσιεύματα «αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».
Η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε και αυτή να διαψεύσει το δημοσίευμα. Εκπρόσωπός της δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Την ίδια στιγμή η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ιστοσελίδα της επικαλείτο κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο που διέψευσαν την πληροφορία και μιλούσαν για «λάθος είδηση». Ανάλογη διάψευση ήρθε και από τον εκπρόσωπο του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γκι Σουλέρ υποστήριξε ότι δεν έχει πληροφόρηση για έκτακτη συνάντηση σχετικά με το θέμα της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο.
Παρα ταύτα, ένα με το άλλο, έγκυρα διεθνή μέσα, όπως το Bloomberg και το Guardian θεωρούσαν ως σίγουρη τη συνάντηση του Λουξεμβούργου. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν αρκείτο να δηλώσει στον Guardian ότι δεν είχε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος του Spiegel.
Μεταμεσονύκτια επιβεβαίωση τηγς συνάντησης
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ενώ τα δημοσιεύματα είχαν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, το Υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με νέα του ανακοίνωση: Σε αυτή γνωστοποιούσε ότι ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε πράγματι συμμετάσχει σε σύσκεψη στο Λουξεμβούργο (για την οποία δεν είχε υπάρξει σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή), όπου όμως δεν συζητήθηκε ούτε τέθηκε θέμα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η ανακοίνωση
«Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ. Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλά δα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Καθησυχαστικός ο Λουκάς Παπαδήμος
Σε δηλώσεις του νωρίτερα στο MarketWatch ο Λουκάς Παπαδήμος είχε σημειώσει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.