Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Διαδηλώσεις και επεισόδια στις Βρυξέλλες ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. για να στείλουν ένα μήνυμα στους 27.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στην ογκώδη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας που υιοθετούνται σε πολλά κράτη μελη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έλειψαν τα επεισόδια, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τους Βέλγους αστυνομικούς να «απαντούν» με ρίψεις νερού.
Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που διοργανώνει το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής διαδήλωσης, τονίζει ότι το πακέτο περί «οικονομικής διακυβέρνησης» και το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που πρόκειται να υιοθετήσει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής, διακυβεύουν την ιδέα της «κοινωνικής Ευρώπης». Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ETUC, Τζον Μονκς, «το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας (Σύμφωνο για το Ευρώ) θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη να μπουν σε έναν φαύλο κύκλο μείωσης μισθών και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας».
«Όχι στην κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πνίγουν τις δημόσιες δαπάνες και χτυπούν τους εργαζομένους, αντί να χτυπούν τους κερδοσκόπους» αναφέρει η ανακοίνωση της ETUC.