Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

S&P: Νέα υποβάθμιση Ελλάδας - Πορτογαλίας

Σε νέο γύρο υποβαθμίσεων προχώρησε η S&P, χαμηλώνοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας λίγα μόλις 24ωρα μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ειδικότερα "ψαλίδισε" σε ΒΒ- από ΒΒ+ την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, καθώς βλέπει αυξημένη πιθανότητα η χώρα μας να κάνει χρήση του EFSF, όσο και αργότερα του ESM.
Προειδοποιεί μάλιστα για νέα υποβάθμιση στο μέλλον κατά μια ή δυο βαθμίδες εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική θέση της χώρας.
Η S&P θέτει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (creditwatch negative), κίνηση η οποία αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2010 να αποδειχθεί ανώτερο των εκτιμήσεων, ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του 2011.
S&P: Νέα υποβάθμιση Ελλάδας - Πορτογαλίας
Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί πως τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στις 24 και 25 Μαρτίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή προϋπόθεση δανεισμού από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και ότι τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) θα είναι υποδεέστερα σε σχεση με τα δάνεια προς το ESM.
Σημειώνει ότι απομακρύνονται τα σχέδια της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό έως τα μέσα του 2013, όταν ο υφιστάμενος ευρω-μηχανισμός σωτηρίας της τρόικας θα τερματιστεί κι αυξάνεται η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους.
Μετά τη λήξη του αρχικού μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα είναι πιθανό, να απευθυνθεί στο ESM για χρηματοδότηση, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η υποβάθμιση αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα στις εξής τράπεζες:
Εθνική Τράπεζα (BB+/Watch Neg/B) και στη θυγατρική της United Bulgarian Bank A.D. (BB/Watch Neg/B), EFG Eurobank (BB/Watch Neg/B), Alpha Bank (BB/Watch Neg/B), Τράπεζα Πειραιώς (BB/Watch Neg/B).
Ταυτόχρονα, η S&P προχώρησε και σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ-, με αρνητικό outlook.
http://www.imerisia.gr/