Μειώσεις έως και 55% στα εισοδήματα των εργαζομένων λόγω των οικονομικών μέτρων καταγράφουν τα εργατικά συνδικάτα. Σύμφωνα με το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναµη των µέσων µισθών έχει επιστρέψει στο 2001, ενώ των κατώτατων µισθών στο 1984. Μέσα σε µία διετία χάθηκε το 50% της αγοραστικής δύναµης των µισθών που είχε συσσωρευτεί σε µία δεκαετία.
Επίσης, όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο δίνει τη χαριστική βολή στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Οι νέοι βασικοί μισθοί και οι αποδοχές που θεσμοθετεί έχουν ως αποτέλεσμα νέα μείωση των εισοδημάτων τους από 7% έως 55%! Η σύνδεση του μισθού με τον βαθμό σε συνδυασμό με τους φραγμούς που τίθενται στη βαθμολογική εξέλιξη, τον αυθαίρετο περιορισμό των ποσοστών στους μεγαλύτερους βαθμούς, αλλά και τον τρόπο κατάταξης οδηγούν σε περαιτέρω μισθολογική καθήλωση των υπαλλήλων. Επιπλέον, η κατάργηση όλων των γενικών και κλαδικών επιδομάτων συμπαρασύρει ακόμη και το επίδομα γάμου, με αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες από το νέο μισθολόγιο και τα προηγούμενα μέτρα της κυβέρνησης να ξεπερνούν το 55%.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. Μείωση αποδοχών έως 16% (και) στον ιδιωτικό τομέα με την έκρηξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας καταγράφει το ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας), ενώ διογκώνεται ο αριθμός των απλήρωτων εργαζομένων για διάστημα ακόμη και μεγαλύτερο των πέντε μηνών. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας δέχονται δουλειές ακόμη και με μία ημέρα την εβδομάδα ή δύο ώρες την ημέρα, με μηνιαίους μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 438,69 ευρώ μεικτά, με μείωση των αποδοχών στους ήδη εργαζομένους έως και κατά 60,04%, αύξηση της μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής κατά 110,46% μέσα σε έναν χρόνο ή σε εκ περιτροπής κατά 432,72%, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου (εκτόξευση στο 4.160,23%).